ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης φόρων από το 2015

http://a-n.gr/sites/default/files/2018-09/RX6vsfiEsI8MoooRaFB9.jpg

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Οι αυξήσεις φόρων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπασαν ρεκόρ αύξησης, ενώ η ανάπτυξη ήταν σε μηδενικό σχεδόν επίπεδο.

Όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική (Tax Policy Reforms 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι.

1. Στην διετία 2015-2016 η Ελλάδα (GRC στο διάγραμμα) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5%-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

Δεύτερη η Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα (στην πρώτη θέση, η Νότιος Αφρική):

Όσο για την αύξηση του ΑΕΠ, στην προτελευταία θέση (τελευταία η Χιλή):

Στην Έκθεση γίνεται, πάντως, αναφορά στα φορολογικά αντίμετρα, που προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, ως αντιστάθμισμα της δραστικής περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ, φέρνοντας επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους- χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, όμως, ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των Θεσμών.
TAGS:

Τετ, 05/09/2018 - 11:44